Nieuws

Microbioom

Alle dieren en planten lijken symbiotische relaties aan te gaan met micro-organismen, en in ons kunnen de biljoenen goede bacteriën in onze darmen worden gezien als een vergeten, extra orgaan dat veel cruciale componenten van ons dieet metaboliseert, ontgift en activeert.

Gezondheidsbevorderende effecten van onze goede bacteriën zijn onder meer het versterken van ons immuunsysteem, het verbeteren van de spijsvertering en opname, het maken van vitamines, het remmen van de groei van potentiële ziekteverwekkers en het voorkomen dat we ons opgeblazen voelen. Mochten slechte bacteriën zich echter nestelen, dan kunnen ze kankerverwekkende stoffen produceren, eiwitten in onze darmen bederven, gifstoffen produceren, onze darmfunctie verstoren en infecties veroorzaken.

De symbionten – de goede bacteriën die met ons in symbiose leven – worden grotendeels gevoed door fruit, groenten, granen en bonen. Pathobionten, de ziekteverwekkende bacteriën die ons microbiële evenwicht kunnen verstoren, lijken in plaats daarvan gevoed te worden door vlees, zuivel, eieren, junkfood en fastfood.

Wat we eten bepaalt inderdaad welk soort bacteriegroei we in onze darmen bevorderen, wat ons risico op enkele van onze belangrijkste dodelijke ziekten kan vergroten of verkleinen.

Wat gebeurt er met ons darmflora-microbioom als we een plantaardig of dierlijk dieet volgen? Onderzoekers hebben ontdekt dat een strikt vegetarisch dieet resulteerde in verminderde darmontstekingen, wat duidt op een bevordering van de homeostase in ons microbioom. Daarentegen heeft een dierlijk dieet bijgedragen aan de groei van ziektegerelateerde soorten, zoals Bilophila wadsworthia, dat in verband wordt gebracht met inflammatoire darmziekten, en A. putredinis, aangetroffen bij abcessen en blindedarmontstekingen, evenals aan een afname van het vezelinname. bacteriën.

De menselijke darmen bevatten een gevarieerde verzameling micro-organismen die ongeveer 1.000 soorten vormen, waarbij elk individu zijn of haar eigen unieke verzameling heeft. Maar simpel gezegd: de bacteriën zijn wat we eten. Als je vezels eet, vermenigvuldigen de vezelvretende bacteriën zich en krijgen we meer ontstekingsremmende, kankerbestrijdende vetzuren met een korte keten binnen. Eet minder vezels, en onze vezeletende bacteriën verhongeren.

Bovendien lijken er slechts twee soorten mensen op de wereld te zijn: degenen die voornamelijk bacteriën van het Bacteroides-type in hun darmen hebben, en degenen wier dikke darm in plaats daarvan voor het overgrote deel de thuisbasis is van Prevotella-soorten. Het is verbazingwekkend dat mensen, met zoveel honderden soorten bacteriën, in slechts één van de twee categorieën terechtkomen. Onze darmen zijn als ecosystemen. Net zoals er veel verschillende soorten dieren op de planeet zijn, zijn ze niet willekeurig verdeeld. Dolfijnen vind je niet in de woestijn. In de woestijn vind je woestijnsoorten. In de jungle vind je junglesoorten. Waarom? Omdat elk ecosysteem verschillende selectieve druk heeft, zoals regenval of temperatuur. We weten nu dat het voor de darmflora niet uitmaakt waar we wonen, of we nu man of vrouw zijn, of hoe oud of mager we zijn. Waar het om gaat is wat we eten: Bestanddelen die vaker in dierlijk voedsel voorkomen, zoals eiwitten en vetten, worden geassocieerd met de Bacteroides enterotpye, en componenten die bijna uitsluitend in plantaardig voedsel voorkomen, worden geassocieerd met Prevotella.

Als welk darmflora-enterotype we ook zijn, een belangrijke rol zou kunnen spelen in ons risico op het ontwikkelen van chronische voedingsgerelateerde ziekten, zoals obesitas, metabool syndroom en bepaalde vormen van kanker, kunnen we dan ons darmmicrobioom veranderen door ons dieet te veranderen? Ja. Voeding kan de bacteriën in onze darmen snel en reproduceerbaar veranderen.

Bron: Greger, M. (n.d.). Microbiome. NutritionFacts.org. Retrieved April 25, 2024, from https://nutritionfacts.org/topics/microbiome/