Afgelopen week bekeek ik een item van NTR Wetenschap met de titel Hoe ultrabewerkt voedsel ons ziek maakt.
Simpel samengevat: ruim 70 procent van het aanbod in de moderne supermarkt verwoest op de lange termijn ons lichaam én ons brein.
Zo heeft deze bewerkte rommel een negatieve invloed op de insulinegevoeligheid, waardoor we een stadium van pre-diabetes krijgen en vervetten. Ook zorgt het in het brein voor een afgenomen impulscontrole en worden de beloningscentra in het brein aangetast, zodat ze altijd een snelle beloning willen (zoals ultrabewerkt voedsel). Een ideale vicieuze cirkel dus die niet alleen mensen dikker maakt, maar ook de portemonnee van de voedingsindustrie.
In het item van NTR Wetenschap komen de professoren Jaap Seidell en Hanno Pijl aan het woord. Beide zijn een paar jaar terug in onze OERsterk Podcast te gast geweest.
Jaap en Hanno staan net als ik al jaren op de barricaden voor het promoten van een gezonde leefstijl. Zij doen dat vooral binnen de wetenschap en in de media, waar ik samen met mijn team vooral op internet en via Social Media jaarlijks één miljoen mensen bereik.
Soms voelt het toch alsof we een roepende in de woestijn zijn. Ondanks dat we al jaren dezelfde boodschap verkondigen, lijkt het bewustzijn trager te groeien dan de ziektecijfers. Dus we worden als mensheid – ook in Nederland – ondanks onze inspanningen steeds dikker, zwakker en zieker
Kijk ook kritisch naar ‘de lekkere stoel’
Meer dan 5 miljoen Nederlanders doen zittend werk, en zitten meer dan 9 uur per dag. Ook zijn er veel ouderen en jongeren die dagelijks chronisch stilzitten. Dat is niet vrijblijvend.
Volgens verslavingsarts Robert van de Graaf (komt dit jaar nog als gast in onze podcast) sterven er jaarlijks in Nederland 21.000 mensen door ‘chronisch stoelzitten’. Dat zijn bijvoorbeeld meer doden dan dat er jaarlijks rokers sterven als gevolg van sigaretten.
Concreet: ieder half uur overlijdt er iemand als gevolg van een (te) comfortabele stoel, dus als gevolg van chronische inactiviteit.
Om de noodzaak tot meer bewegen hoger op de politieke agenda te krijgen overhandigde de Beweegalliantie deze week een petitie aan leden uit de Tweede Kamer.
Nu kun je wachten totdat het supermarktaanbod gezonder wordt of dat de politiek ons verplicht (of verleidt) om meer te bewegen, maar je kunt ook zelf het heft in handen nemen.
Wapen jezelf tegen de moderne ongezonde leefomgeving vol ultrabewerkt voedsel en luxe stoelen. Wij helpen je – als je dat wilt – graag met een concreet actieplan dat de kracht van voeding én beweging combineert.