Nieuws 02: Darmwerking en (psychische) gezondheid

In de wetenschapsbijlage van de Volkskrant van 11 januari 2014 is een opmerkelijk artikel geschreven over onderzoek in Zweden (Universiteit van Göteborg) en in België (Universiteit van Leuven) naar de verstoorde werking van onze darmflora (darmbacteriën) als gevolg van ‘slechte’ bacteriën:

” Een hele reeks westerse ziekten hangt samen met een ontwrichting van de darmflora: van darmontstekingen en auto-immuunziekten als reuma en astma, tot type-II-diabetes, hart- en vaatziekten, kanker en zelfs psychiatrische aandoeningen zoals autisme en depressie” aldus Jop de Vrieze (Volkskrant 11 januari 2014)”

Hoe zit dat dan precies, zult u zeggen. De verklaring is alsvolgt. In onze dikke darm zitten miljarden bacteriën, die zorgen voor de vertering van ons voedsel. Door verkeerd voedsel (veelal suikers en vetten in plaats van vezelrijk voedsel) krijgen ‘slechte’ bacteriën de overhand en zijn door het afgeven van bepaalde gifstoffen in staat om eerst het darmslijmvlies en vervolgens de darmwand te penetreren. De slechte bacterie komt daardoor in het bloed terecht en triggert een immuunreactie (ontsteking). Dergelijke ontstekingen worden ook wel ‘laaggradig’ genoemd, omdat er niet zozeer een koortsreactie plaatsvindt. Dit fenomeen staat ook bekend als ‘leaky gut’ (lekkende darm). De slechte bacterie komt in de dunne darm mee naar binnen door ‘mee te liften’ met vetmoleculen. In de dikke darm glippen ze dan tussen de darmcellen door.

Darmlekkage
Dus door de lekkage in de dikke darm ontstaan ontstekingen, die volgens de Leuvense onderzoekers niet zonder gevolgen blijven. Allerlei stofwisselingssignalen komen niet meer aan. Dit soort van verstoringen zijn wijdverbreid. In Nature toonde een team van Europese onderzoekers eind augustuis aan dat 1/3 van de Westerse bevolking een sterk verarmde darmflora heeft. Deze mensen hebben vaker overgewicht, meer ontstekingen in hun lichaam en een verhoogde cholesterolspiegel met grote kans op hart- en vaatstoornissen. Die worden veroorzaakt door de verstoorde stofwisseling, maar ook door de atherosclerose in de vaten, die dichtslibben. Vermoed wordt dat de slechte bacteriën ontstekingen aan de vaatwand veroorzaken en het cholesterol en calicium zich vervolgens in/aan de vaatwand gaat ophopen.

Psychische gevolgen
De Vlaamse arts Michael Maes toonde in 2009 aan dat mensen met het CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom) meer antilichamen aanmaken tegen bacteriemoleculen. Deze activeren vervolgens immuuncellen in ons brein, die daardoor de opbouw en het onderhoud van de zenuwverbindingen tussen hersencellen (neuronen) verwaarlozen. Ook bij autisme, depressie en schizofrenie spelen dit soort van ‘laaggradige’ hersenontstekingen een belangrijke rol, aldus Maes.

Voeding: orthomoleculaire geneeskunde
Uit orthomoleculair wetenschappelijk onderzoek (zie: Remko Kuipers: Het Oerdieet) blijkt dat o.m. vezelrijk voedsel en het eten van vette vis (lees: omega-3 vetzuren) ons lichaam in uitstekende gezondheid houdt. Zo zijn de omega-3 vetzuren in staat om als anti-oxidant te fungeren, maar vormen ze ook de bouwstenen van de membranen die als omhulsel voor onze hersencellen dienst doen. Zo is de cirkel rond en begint het er steeds meer op te lijken dat onze voeding één van de belangrijkste oorzaken is van een reeks van (typisch) Westerse ziekten inclusief psychische of psychiatrische stoornissen (zie ook: ADHD en PDD-NOS op deze website)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *